Studentsko natjecanje “Case study Dugi Rat”


U periodu od 16. do 19.10.2023. projektni tim je organizirao radionicu za prijenos znanja o metodama sanacije brownfield područja u kino dvorani Dugi Rat u suradnji s norveškim stručnjacima i projektnim partnerima, s ciljem pružanja znanja i iskustva u sanaciji brownfield lokacija lokalnoj zajednici te donosiocima odluka od javnog interesa, ali i studentima raspodijeljenim u interdisciplinarne timove.

Studentski timovi imali su zadatak predložiti cjelovito rješenje koje bi uključivalo sanaciju onečišćenja bivše tvornice te moguću upotrebu tvorničkog prostora koja bi imala pozitivan utjecaj na okoliš i lokalnu zajednicu. Sudjelovalo je ukupno 40 studenata različitih struka, budućih stručnjaka u području građevinarstva, arhitekture, urbanizma, krajobrazne arhitekture, geologije, ekoinženjerstva, zaštite okoliša, kemije, rudarstva, sociologije, održive mobilnosti, geografije, primijenjene kognitivne znanosti i podatkovne znanosti.

Osnovne informacije i ulazni podaci za potrebe izrade studentskih radova predstavljeni su u okviru radionice koja se održala prema rasporedu prezentacija prikazanim na linku. Kroz ovu radionicu studenti su imali priliku vidjeti metodologiju rješavanja istovjetnog problema u norveškom gradiću Notoddenu, te neke mogućnosti ponovne upotrebe otpadnog materijala u građevinarstvu.

Po završetku predavanja, studenti su imali priliku za cjelodnevne konzultacije sa stručnjacima predavačima. Rad studenata održao se u natjecateljskom duhu te su proglašena tri najbolja rješenja prema ocjenama sedmeročlanog stručnog žirija.

Najboljim rješenjem stručni žiri je ocijenio prezentaciju tima:

B(EI)2

Studenti: Bruno Cesarec, Ema Gaće, Ivana Lušo, Iva Mejašić i Ema Milišić Bogunović

Prezentacija je na linku.

Drugo mjesto osvojio je tim:

Revive

Studenti: Lorena Hranjec, Dina Jagečić, Laura Lovrinović, Ana-Maria Lovrišec i Stipe Stanić

Prezentacija je na linku.

Treće mjesto osvojio je tim:

Kvazar

Studenti: Katarina Belošević, Terezija Godinić, Mislav Petar Kelava, Jana Požeg Krišković i Marta Ljevar

Prezentacija je na linku.

Prezentacije ostalih radova nalaze se ovdje:

Organizatori ovog događaja (Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište Jugoistočne Norveške) nadaju se da će ova predavanja, kao i dokumentacija koja je u sklopu projekta prevedena na hrvatski jezik, poslužiti lokalnoj zajednici i donosiocima odluka od javnog interesa u naporima da se zona industrijskog onečišćenja u Dugom ratu, ali i slične lokacije u Hrvatskoj, saniraju na održiv način.

hrHrvatski